Allt du behöver veta om: Ägg

Ingredienser

Ägg

Gör så här

Förvaring

  • Ägg håller bättre om de förvaras med den spetsiga sidan nedåt och alltid i kylskåp. Förvaras äggen rätt håller de sig ätbara i mellan två och tre månader.
  • Testa dina äggs färskhet genom att lägga dem i vatten. Ligger ägget ner helt och hållet är det dagsfärskt. Veckogamla ägg ställer sig upp i vattnet medan riktigt gamla ägg flyter upp helt till ytan.
  • Äggens ålder får du fram genom att räkna 28 dagar bakåt från bäst-före-datumet på förpackningen.
  • Ägg kan förvaras i frysen om man knäcker ägget och blandar samman gulan och vitan före infrysningen.

Kokning

  • För ett löskokt ägg, koka i 3-4 minuter.
  • För ett mjukkokt ägg, koka i 6 minuter.
  • För ett hårdkokt ägg, koka i 10 minuter.
    Tänk på att lägga äggen i kallt vatten och börja ta tiden när de första bubblorna syns!
    Kokaagg.se hittar du en komplett ägg-koknings-guide!
  • Koka dina ägg med en matsked bikarbonat i vattnet. Så blir de superenkla att skala!
  • Om du är tankspridd eller glömsk, och inte kan komma ihåg om ditt ägg är kokt eller inte, kan du snurra på det. Ett kokt ägg kokt snurrar snabbt och jämt medan ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt.
Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda Vanliga Jävla Recept godkänner du detta. Läs mer om cookies här.