Allt du behöver veta om: Grill

Grillning är ett känsligt ämne i svenska trädgårdar. Det finns lika många rätt som det finns fel, och enligt svärfar är aldrig det rätt! Här har vi dock samlat ett par punkter, som vi tror att vi alla kan vara överens om!

Ingredienser

Grillväder

Gör så här

Förbered!

  1. Börja i tid! Bygg din kolbädd och låt tändvätskan (om du använder sånt) sugas åt av kolet!
  2. Låt grillen och gallret bli varmt innan du börjar grilla. Att vänta på den rätta glöden kan vara skillnaden mellan katastrof och succé!
  3. Kött ska vara rumstempererat när man börjar grilla. Grönsakerna kan man med fördel förkoka!


Grilla!

  1. Grilla med lock! Maten blir jämnare tillagad så.
  2. Torka bort överflödig marinad. Det droppar, brinner och ryker så förjävligt annars.
  3. Anpassa värmen och tiden. Snabbgrill fungerar aldrig!
  4. Glaze'a inte så förbannat. Vänta med den tills köttet är nästan färdigt!


Grilltider
Ungefärliga tider för kött att tillagas på grill. Tänk på att anpassa värme och gallerhöjden efter vad du grillar!
Nötkött: ~ 3-4 minuter per sida.
Fläskkött: Beroende på tjocklek ~ 4-5 minuter per sida. En tjockare flintastek kan behöva ~ 10-12 minuter per sida. Fläsk ska alltid vara genomstekt!
Kyckling: ~ 12 - 15 minuter per sida. Kyckling ska alltid vara genomstekt!

bild


Temperaturer
Att få rätt temperatur på det man grillar är A och O. Det finns inget som är värre än en en torr, eller för den delen halvrå, köttbit på tallriken.
Dessa temperaturer avser kärntemperaturen, och mäts med termometer.
Ju högre temperatur, ju närmare well done är köttet.

Nöt
Biff: 55-70˚C
Nötytterfilé: 55-70˚C
Entrecôte: 55-70˚C
Oxfilé: 55-70˚C
Ryggbiff: 55-70˚C
Fransyska: 70-75˚C
Högrev: 80˚C
Rostas: 55-70˚C
Rumpstek: 55-70˚C
Nötfärs: 70˚C


Fläsk
Benfri fläskkotlett: 70˚C
Flintastek: 70˚C
Fläskfilé: 70˚C
Fläskkarré: 80-85˚C
Fläskytterfilé: 70˚C
Grillspjut: 70˚C
Fläskkotlett: 70˚C
Skinkstek: 70˚C
Sidfläsk: 80˚C
Fläskfärs: 70˚C


Kyckling
Kycklingfilé: 72˚C
Kycklingklubba: 82˚C (intill benet)
Kycklinglår: 82˚C (intill benet)
Kycklinglårfilé: 72˚C
Kycklingvingar: 82˚C


Fisk
I princip all fisk: 56˚C (längs ryggbenet på fiskens tjockaste del)
Lax: 56˚C
Tonfisk albacore: 32˚C

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda Vanliga Jävla Recept godkänner du detta. Läs mer om cookies här.