Vanliga jävla Lussekatter

  • 40 portioner

Enligt en tolkning var det i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatten kom till. Enligt sägnen gav djävulen, i kattens skepnad, barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,5 l vetemjöl
  • 1 g saffran
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesella
  • 2 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • Russin

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Häll sedan i mjölken och värm tills det är ungefär fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i ungefär 1 dl av mjölkblandningen.
  3. Tillsätt resten av mjölkblandningen, Kesellan, sockret, saltet och mjölet.
  4. Knåda till en smidig deg och låt jäsa under en handduk i 30 minuter.
  5. Plocka fram degafan efter 30 minuter och lägg den på en bänk där du strött ut mjöl.
  6. Knåda degen en stund. Rulla sedan halvorna till längder och dela i ca. 20 korvar vardera.
  7. Rulla och forma korvarna till lussekatter. Ni vet hur dom ska se ut! Peta sedan ner russin där de ska vara!
  8. Låt katterna jäsa i ytterligare 40 minuter under handduk. Pensla lussekatterna med ägg.
  9. Grädda sedan på plåt med bakplåtspapper, på 225 grader i ca. 7 minuter tills de blir gyllenbruna och fina!
Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda Vanliga Jävla Recept godkänner du detta. Läs mer om cookies här.